Går du till Arbetsförmedlingen för att få ett jobb? Får du ett där? Inte?
De flesta hantverkare är mycket efterfrågade i storstäderna i vårt avlånga land. Det är högt tryck på målare, snickare, montörer och elektriker. Så vill du ha jobb både just nu och i framtiden är det bra att satsa på något av dessa yrkena. Alla dessa kan du bli om du går på gymnasiet. Efter utbildningen är det många som går som lärling och får sedan ett gesällbrev, som visar på erfarenhet och kompetens. För en nya snickare eller målare är det bra att ha båda delarna. Bland dessa yrkena är det elektriker som har den bästa lönebilden.
Hur mycket en elektriker har i lön beror på inom vilken del av elektricitet som hen jobbar med. Här kan man alltså jobba som installationselektriker, serviceelektriker, industrielektriker eller som svagströmselektriker. Som ny distributionselektriker får du en ingångslön på 21 700 kronor i månaden, före skatt. Efter några år i yrket har en elektriker som mest 35 200, en medellön ligger på 28 600. Det är lite högre för elektriker inom offentlig sektor, och tvärtom för dem i privata sektorn.
Just nu i och med att vi just nu ser en riktig byggboom, kommer elektriker att efterfrågas för flera år framöver. Som nyexaminerad elektriker bör hen gå som lärling för att få kompetens och erfarenhet. Det för att man som elektriker inte ska göra misstag och för att lära sig yrket från grunden. Eftersom man får gå bredvid en mer erfaren elektriker, får man ingen egentlig lön. Ungefär så här kan det se ut när du arbetar som lärling:
Första perioden: 0 – 720 timmar- lärlingslön 13 715 kronor per månad före skatt
Andra perioden: 721 – 1600 timmar – lärlingslön 15 883
Lön som första-års montör och under certifieringen: 17 184