Arbetsförnedringen

Går du till Arbetsförmedlingen för att få ett jobb? Får du ett där? Inte?

Tillbaka | Arbetsförnedringen.se

Intresserad av att jobba med tunga fordon?

Byggbranschen och åkerier skriker efter personer med behörighet att använda kranar och lyftanordningar. Det gäller både de större lyftkranarna och kranbilar med stödben och stödbensplattor. Men hur gör man för att bli maskinoperatör eller förare? Det finns några olika vägar att gå. 

Genom vuxenskola

KomVux och yrkesskolorna erbjuder en mängd olika utbildningar där även lastbilschaufför, truckförare och maskinoperatör ingår. Du kan kontakta din hemkommun och se vad de har för utbildningar just nu eller så besöker du vuxenutbildningarna på nätet och läser mer om dem där. 

Gymnasiet

Programmet Fordon & Transport på gymnasienivå är en utmärkt väg att gå om du är ung och redan nu vet att detta är något du vill jobba med. Utbildningen finns inte på alla gymnasium men du kan ansöka om plats var du vill i landet. 

Oavsett om du väljer att utbilda dig som vuxen, eller som ung, så är utbildningen gedigen och du får kunskap om allt du behöver från stödbensplattor till de matematiska formler som krävs för att räkna ut lyftkapacitet. 

Löner för de som tunga fordon

Utbud och efterfrågan styr lönerna men en ingångslön på mellan 27 000 - 32 000 är rimligt. Konkurrensen är låg vilket innebär att det finns gott om jobb. Är du sugen på att testa så kontaktar du de som utbildar omgående, du kan ha jobb redan inom en månad om du har tur. Arbetsgivare anställer gärna de som är under utbildning för att knyta dem till sig. 

8 Sep 2020