Arbetsförnedringen

Går du till Arbetsförmedlingen för att få ett jobb? Får du ett där? Inte?

Tillbaka | Arbetsförnedringen.se

Hur du får jobbet du vill ha

Människor närmar sig sina karriärvägar med olika tankesätt. Vissa ser arbete som ett sätt att leva ett bekvämt liv utanför kontoret, medan andra väljer karriärer eller jobb som ger dem stor personlig glädje och tillfredsställelse. Att arbeta i ett jobb du vill ha och trivs med kan ge många fördelar:

Att få jobbet du vill kan ske snabbt eller ta lite tid, beroende på vilken bransch och roll du vill arbeta i samt att du måste även se till att göra vissa saker för att det ska ske.

Tänk på vad du vill

Fundera på vad du vill ha i ett jobb. Tänk på branschen övergripande och den specifika roll du vill ha. Identifiera faktorer i ditt personliga liv som du brinner för som du kanske vill ägna dig åt professionellt. Tänk också på de färdigheter och utbildningar som kan stödja din karriärvision. Att ta sig tid att reflektera över ditt ideala jobb kan hjälpa dig att identifiera positioner som matchar dina preferenser.

Tänk på de dagliga uppgifterna

Vet vad du vill göra från dag till dag på jobbet. Vissa människor älskar att arbeta med andra eller att resa runt för att träffa kunder. Andra föredrar att arbeta självständigt och helst hemifrån. Gör en lista över vad du helst skulle vilja göra varje dag i ditt jobb, och överväg att rangordna objekten på din lista efter prioritet. Det kan finnas vissa uppgifter du älskar att göra och skulle känna dig ouppfylld om de inte var en del av ditt jobb, och att notera dessa uppgifter kan hjälpa dig att hitta din idealiska position.

Få de nödvändiga färdigheterna

Använd listorna och idéerna som du skapade i steg ett och två för att identifiera ett potentiellt jobb du vill ha. Lär dig mer om den rollen, inklusive utbildningskrav, erfarenhetsbehov och kompetensförväntningar. Skapa en handlingsplan för att förbättra eller utveckla nödvändiga färdigheter för rollen för att hjälpa dig att förbereda dig för att ansöka. Ha till exempel en plan för hur du kan fullfölja eventuella utbildningskrav för rollen, som att tjäna specifika certifieringar eller en ny examen.

Skriv en bra ansökan

Sätt ihop en noggrann och välskriven jobbansökan. Se till att du anpassar ditt CV för att återspegla den platsannons och arbetsbeskrivning som företaget tillhandahåller. Skriv ett engagerande och övertygande följebrev. 

När du förbereder ditt ansökningsmaterial, var specifik om dina kunskaper och erfarenheter. Använd platsannonsen för att få insikt i de egenskaper som rekryteringschefen föredrar hos sin ideala kund, och använd ditt material för att visa att du uppfyller deras förväntningar. Till exempel, om jobblistan säger att arbetsgivaren vill ha en motiverad lagspelare, använd dessa fraser i din ansökan.

Be om en intervju

Efter att ha skickat in din ansökan kan rekryteringschefen be dig komma in på en intervju. Om du inte får ett intervjuerbjudande, överväg att be om en informativ intervju så att du kan knyta professionella kontakter med organisationen och lära dig mer om vad de letar efter hos sina anställda för att hjälpa dig att förbättra din ansökan. Att be om en informativ intervju är ett bra sätt att visa ditt initiativ och genuina intresse för att arbeta för företaget.

5 Dec 2022