Arbetsförnedringen

Går du till Arbetsförmedlingen för att få ett jobb? Får du ett där? Inte?

Tillbaka | Arbetsförnedringen.se

I en välfärdsstat har alla rättigheter

Alla som jobbar är med och bidrar till välfärden. Det betyder att det inte bara är en rättighet att få lov att ha ett jobb, det är också en skyldighet. När vi arbetar betalar vi skatt som går exempelvis till:

Alla som bor i Sverige ska ha en grundläggande nivå av säkerhet, skydd, mat, utbildning och sjukvård. För att det ska fungera så måste vi alla vara med och bidra, och så länge vi gör det så kan de som är sjuka få vård utan att behöva betala hundratusentals kronor, våra barn kan gå i skola utan att vi vuxna behöver betala en avgift och de som ställs inför rätta kan få hjälp med rättsskydd (Läs mer på www.rättskydd.se). Vi slipper också se privata poliskårer som bevakar vissa områden. 

3 vägar till arbete

Trots att det ska vara en rättighet att kunna förtjäna sitt levebröd så finns det många som idag står utan arbete. Här får du tre tips på hur du kan göra för att få jobb:

Prata med vänner

En del av dina vänner kanske har jobb, kolla med dem om de kan lägga ett gott ord för dig hos sin chef. Det kräver dock att du också är arbetsam och inte missköter dig om du får chansen, det skulle återspeglas på din vän i så fall. 

Använd sociala medier

Facebook, Twitter, Instagram och andra plattformar kan användas på betydligt bättre sätt än att bara lägga upp bilder på söta katter. Skriv en kort CV som du delar med dig av på de olika nätverken, och be folk att dela dem vidare så att så många som möjligt se den. Glöm inte bort LinkedIn som är en utmärkt portal just för dig som letar efter sysselsättning. 

Knacka dörr

Gå direkt till företagen som finns i din närhet. Även om de inte har platsannonser ute så letar arbetsgivare alltid efter bra personal. Lämna en "tapplapp" (en lapp med ditt namn, en kort beskrivning av dig som person och enklare CV) och be dem återkomma. 

29 Aug 2020