Arbetsförnedringen

Går du till Arbetsförmedlingen för att få ett jobb? Får du ett där? Inte?

Tillbaka | Arbetsförnedringen.se

5 fakta om tandläkaryrket

Är du i början av din karriär, eller funderar du på att byta jobb? Kanske har du blivit friställd och söker nu efter en sysselsättnings om känns både meningsfull och innebär en bra inkomst? Då kan tandläkaryrket vara något för dig. Läs mer nedan om du vill veta mer.

Utbildning

Tandläkarutbildningen sträcker sig över 5 år och är en högskoleutbildning om 300 poäng. I utbildningen ingår att utföra både undersökningar och behandlingar på egna patienter under övervakning av handledare. Du läser även mycket teori. Efter utförd utbildning får du ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen innan du kan jobba som tandläkare. Du är under utbildningen berättigad till CSN-stöd och lån. 

Lön

För en nyutexaminerad tandläkare är det normalt att ha en lön på mellan 31 000 - 39 000 kronor och medellönen ligger på drygt 40 000 kronor för en tandläkare med några års erfarenhet. Lön för en tandläkare som väljer att jobba som specialist kan ofta hamna på mellan 60 000 - 100 000 kronor i månaden.

5 snabba fakta

  1. En tandläkare jobba primärt med förebyggande vård.
  2. Tandläkare tjänar inte mer på att du har fler hål i tänderna. 
  3. Du kan nå löner på upp emot 100 000 kronor per månad. 
  4. Tandläkare är legitimerade läkare. 
  5. Det finns jobb!

Den sista punkten är också den viktigaste då det betyder att det finns en framtid för dig som väljer att bli tandläkare. Är du dessutom villig att byta ort efter din utbildning så kan du styra din lön. 

19 May 2020